Bioodpady to szeroka grupa odpadów organicznych, powstających z resztek jedzenia. Mianem tym określamy więc zarówno obierki po warzywach i owocach, jak i wszelkie resztki, które zbieramy na co dzień w swojej kuchni. Rosnąca świadomość prośrodowiskowa spowodowała, że wraz z nowymi przepisami, pojawiły się również na rynku specjalnie przystosowane pojemniki. Tak oto nawet najmniejszy pojemnik na bioodpady do kuchni zbiera cenne resztki, które wykorzystać można ponownie – np. w formie nawozu.
Gdzie kupić pojemnik BIO? Jakie normy powinien spełniać i co zrobić, jeśli na Twoim osiedlu brakuje odpowiedniego kontenera?
Dlaczego segregujemy bioodpady?
Rosnąca świadomość konsumencka, liczne kampanie społeczne, raporty środowiskowe – wszystko to wskazuje, że poczynania człowieka mają wręcz destrukcyjny wpływ na faunę i florę. Wśród niezwykle niepokojących danych – czołowe miejsce zajmują statystyki związane z produkcją śmieci. Ciągle naruszane zasoby planety stały się więc prowodyrem nowych przepisów, które narzucają obowiązek ich segregacji (od 2021 roku).
W Polsce, średnio co roku, tylko przez jedną osobę, produkowanych jest ponad 358 kg odpadów. Co niepokojące – wynik z 2021 roku wskazuje na wzrost rzędu 16 kg/osoba. Tworzenie kontenerów BIO ma więc na celu zmniejszyć ilość śmieci na wysypiskach, a także – przyspieszyć cykl ich przetwarzania. Dodatkowo – dzięki nim możliwe jest tworzenie biomasy, która wykorzystywana jest do np. procesów przetwarzania na paliwa ciekłe.
Gdzie kupić pojemnik na bioodpady?
Pojemniki tego typu możesz spotkać zarówno na osiedlach, jak i w prywatnych gospodarstwach domowych. Przypominają one mniejsze, klasyczne kontenery na śmieci – koniecznie zamykane i z odpowiednimi oznaczeniami. Pojemniki przybierają kolor brązowy, dzięki czemu bez problemu rozpoznasz je na tle innych, tj. kontenerów na szkło czy papier.
Pojemnik na bioodpady dostać możesz w niemalże każdym sklepie budowlanym. Wiele z nich dostępnych jest także w sklepach internetowych, dużych supermarketach, a nawet – sklepach z akcesoriami i przyborami domowymi. Ich cena uzależniona jest od wielkości i docelowej lokalizacji – tj:
- pojemnik na bioodpady mały – doskonały do kuchni i umieszczenia pod zlewem, kosztuje od 20 zł wzwyż,
- pojemnik na bioodpady duży (nawet 240l) – stawiany na zewnątrz, na terenie osiedla lub ogródka – kosztuje od 170 zł wzwyż.
Pojemnik na bioodpady co wrzucamy?
Jak sama nazwa wskazuje – do pojemnika wrzuca się bioodpady, będące resztkami organicznymi. Ważne zatem jest, aby te ulegały naturalnymi rozpadowi – np. tworząc nawóz roślinny. Mówimy wtedy, że śmieci ulegają “kompostowaniu”, przez co można je wykorzystać ponownie.
Docelowo więc pojawić w nim powinny:
- odpady warzywne,
- odpady owocowe,
- obierki,
- skorupki po jajach,
- fusy po kawie i herbacie liściastej,
- zwiędłe kwiaty, zioła, rośliny,
- słoma i pestki,
- grzyby,
- zawartości konserw warzywnych i owocowych,
- resztki jedzenia – wyłącznie pochodzenia roślinnego.
Co ważne – do pojemników nie należy wrzucać odpadów odzwierzęcych (np. kości i ości), popiołu, roślin, które są zanieczyszczone żwirem, kamieni, gumy do żucia, oleju jadalnego, a także popsutych resztek jedzenia i “klasycznych” artykułów spożywczych. Co ważne – do bioodpadów nie zalicza się ziemi i torfu. Wyrzucając więc roślinę upewnij się, że korzenie nie są “oblepione” ziemią uprawną.
Jaki pojemnik na bioodpady?
Oprócz pojemników, kluczowe jest także stosowanie szczelnych, specjalnych worków do kompostowania (dzięki nim zabezpieczysz pojemnik przed przeciekaniem). Te, powinny być certyfikowane atestem – tj. powinny gwarantować szybkie rozkładanie się na wysypiskach śmieci. Worki zastąpić można papierowymi torbami – np. po bułkach.
Pojemniki na bioodpady powinny być certyfikowane atestem, o sygnaturze RAL-GZ 951/1. Ważne jest również, aby zapewnić:
- odpowiedni, stały dostęp powietrza, który zapobiegnie szybkiemu pleśnieniu. Powietrze zapobiega także nagromadzeniu się wilgoci, a tym samym – ulatnianiu się nieprzyjemnych zapachów.
- stabilne położenie, dzięki któremu kontener nie wywróci się od nadmiaru odpadów,
- ruszt, który zapewni stały odciek organiczny, co również opóźnić ma procesy gnilne.
Dodatkowo, oprócz dobrania odpowiedniego rozmiaru, ważne jest, aby wybierać pojemniki wykonane z polietylenu. To on gwarantuje nieprzemakalność i trwałość, która przetrwa wieloletnią eksploatację. Jeśli nie chcesz mieć takiego pojemnika w domu – z pewnością znajdziesz go na swoim osiedlu. Pamiętaj, aby wszystkie te śmieci wyrzucać do brązowych kontenerów albo brązowych worków, które następnie stawia się przy głównej wiacie i śmietnikach. W przypadku worków, pamiętaj, aby te wykonane były z materiałów organicznych, które rozłożą się w ciągu maksymalnie 45 dni. W ich produkcji najczęściej wykorzystuje się skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną – jeśli więc nie wiesz, czy dany produkt jest odpowiedni – przeczytaj skład i sposób produkcji, umieszczony na opakowaniu.
Czy pojemnik na bioodpady jest obowiązkowy?
A co, jeśli na osiedlu nie znajdziesz odpowiedniego pojemnika? Czym prędzej warto zgłosić ów problem wspólnocie mieszkaniowej i/lub zarządcy. Brak BIO kontenera to łamanie nowo zarządzonych przepisów. Od 1 maja 2020 roku wprowadzono obowiązek wyposażenia nieruchomości w pojemnik na BIO odpady. Docelowo pojemnik ten musi być oznakowany napisem “BIO” i dodatkowo musi posiadać zatwierdzone atesty PZH, spełniając przy tym normy EN 840-1.
Bibliografia:
[1] Majoch, A., & Jabłońska, M. M. (2013). Bioodpady jako nowe źródło energii odnawialnej. Nafta-Gaz, 69(9), 673-682.
Brak komentarzy!